fbpx
Verdien av å kunne skrive raskt

Verdien av å kunne skrive raskt

8. januar markeres verdensdagen for skriving på tastatur eller skrivemaskin. Dagen ble etablert i Malaysia i 2011 og er ment å skulle inspirere mennesker til å utrykke seg skriftlig.

Markeringen av dagen er lagt til denne datoen fordi man på starten av året ofte har et ønske og behov for å lage planer for året som nettopp har startet. Er man heldig og kan skrive, kan man sette det ned på et ark eller på en datamaskin.

av | jan 7, 2023 | HR og ledelse

Touch-metoden som et effektivt arbeidsredskap

En eller annen gang på begynnelsen av 90-tallet var jeg student på Universitetet i Bergen på et fag som var helt åpent. En dag fikk jeg tilbud om å delta på et kurs i det som den gang het Word Perfect. Jeg takket ja og fikk meg et gratis kurs som endte i diplom og det hele. Siden jeg ikke kom inn på noen av studiene jeg ville, reiste jeg til USA. Der traff jeg en som fortalte meg at når du skal bruke et tastatur, så skal pekefingrene ligge på bokstavene F og J, og at det faktisk er en ørliten knott på de bokstavene på alle verdens tastaturer. Kikk ned på ditt eget, og sjekk at jeg ikke lyger!

De knappene er der nettopp fordi du skal legge pekefingrene der. Da danner de et supert utgangspunkt for det som heter touch-metoden. I ungdommen var jeg den typen som syntes at alle valgfag på skolen som ikke hadde noe å gjøre med fysisk fostring var latterlige valgfag. Dermed hoppet jeg over grunnleggende opplæring i data og skriveteknikker. Men som student begynte jeg å se at det var andre verdier i livet. Blant annet skriving. Så jeg er evig takknemlig for de to tingene: Kurset i Word Perfect og tipset om å legge pekefingrene på F og J.

Fordeler med å kunne benytte hurtigtaster

Jeg satt meg fore å lære meg en slags hjemmesnekret touchmetode, og ikke minst: jeg lærte meg hurtigtaster, noe som dannet utgangspunkt for noen fantastiske fordeler i arbeidslivet. Jeg ble god å skrive raskt, og jeg ble god å jobbe raskt på datamaskiner fordi jeg forholder meg mye til tastaturet og minst mulig til musen. Jeg sparer masse tid hver dag!

En indikasjon på hvor raskt man skriver er hvor mange ord man klarer å skrive på ett minutt. Jeg vet ikke akkurat hvor mange jeg klarer, men det går rimelig raskt. En kjapp test mens jeg skriver denne teksten, viser at jeg ligger på rundt 60 ord i minuttet. Verdensrekorden er visstnok 225, så jeg ligger et godt stykke unna, kan man jo si. Men man skal tenke undervegs, og man skal helt sikkert korrigere en del. I alle fall må jeg det. Men jeg korrigerer raskt, fordi jeg vet hvor rettetasten er uten å måtte lete etter den, og ikke minst har jeg hurtigtaster.

Hurtigtastene som jeg lærte på Word Perfect-kurset, fungerer fremdeles og de er gull verdt!

Her er mine topp ti hurtigtaster til et raskere skrive-liv:

 • Shift + pil opp/ned/høyre/venstre/page up/page down: Markerer tekst
 • Ctrl + A: Markerer alt/hele teksten
 • Ctrl + C: Kopierer markert tekst
 • Ctrl + V: Limer inn markert tekst
 • Ctrl + Z: Angre det du nettopp har gjort
 • Ctrl + F: Gjør markert tekst halvfet
 • Ctrl + I: Gjør markert tekst kursiv
 • Ctrl + U: Gjør markert tekst understreket
 • Alt + tab: Veksler mellom vinduer på PC
 • Ctrl + pageup: Sender deg til toppen av dokumentet
 • Ctrl + end: Sender deg til bunnen av dokumentet
 • End: Sender deg til slutten av linjen

Bli inspirert til å lære deg hurtigtaster, og få et raskere skriveliv

Det finnes mange slike lister på nettet, og de fleste programmer har gode tips til hurtigtaster. Du kan ofte legge musen over en funksjon, så viser deg den hurtigtasten. Prøv for eksempel å legge musen over den store feite F’en i menyen i Word, og se at der står hurtigtast-tipset.

8. januar er altså verdensdagen for skriving på tastatur. Jeg har ikke så mange nyttårsresolusjoner, men jeg er blitt litt inspirert av denne teksten. Jeg har blitt litt slapp med å lære meg nye hurtigtaster de siste årene, og kjenner at jeg tyr mer og mer til musen. Denne årets dag for skriving, har gitt meg inspirasjon til å huske å bruke dem, og å lære meg nye.